Medovník

14. ledna 2011 v 16:40 |  recepty

Medovník

Ingredience

  1. Těsto:
  2. 250 g hladké mouky
  3. 100 g moučkového cukru
  4. 30 g másla nebo Hery
  5. 1 vejce
  6. 2 polévkové lžíce medu
  7. 1 kávová lžička jedlé sody
  8. Krém:
  9. 250 g čerstvého másla
  10. 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  11. Ozdobení:
  12. 0,5 šálku uvařené a vychladlé překapávané kávy
  13. 1 panák rumu
  14. 100 g strouhaných vlašských ořechů
  15. 100 g nastrouhaného perníku na strouhání

Postup přípravy

  • Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme. Přidáme jedlou sodu, hladkou mouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta vyválíme šest slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola. Pečeme na 180 stupňů v horní části trouby 4 až 5 minut.
  • Plechovku kondenzaného mléka dáme do kastrůlku, celou zalijeme vodou a jemným varem vaříme 2 hodiny. Necháme vychladnout. Šleháme máslo a postupně přidáváme zkaramelizované mléko až vytvoříme krém.
  • Každou placku nejdříve potřeme kávou smíchanou s rumem , pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladu 24 hodin odležet.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama